Teringin nak makan asam pedas ikan mayong telah dipendamkan sejak sebelum gi kursus BTN lagi. Balik dari kursus apa lagi gi pasar terus cari ikan mayong untuk masak asam pedas. Makan lawan dengan taugeh (kacang soya) goreng, sambal belacan dan ulam dgn jering. Puas hati.....
Bahan-bahan:
Ikan mayong
lada kering (kisar)
bawang merah(besar+kecil) (kisar)
bawang putih(kisar)
kunyit(kisar)
halia (kisar)
belacan
serai (dititik)
daun kesum
sayur bendi
tomato
air asam jawa/asam keping
cara memasak:
Tumis bahan yang dikisar dan serai hingga naik minyak masukkan ikan mayong yang telah dibersihkan dgn air asam/air beras,
masukkan daun kesum dan air asam jawa, biarkan mendidih dan kuah agak pekat sedikit
dan akhir sekali masukkan bendi dan tomato
jangan lupa garam...nanti tak rasa ape2
Ikan mayong
lada kering (kisar)
bawang merah(besar+kecil) (kisar)
bawang putih(kisar)
kunyit(kisar)
halia (kisar)
belacan
serai (dititik)
daun kesum
sayur bendi
tomato
air asam jawa/asam keping
cara memasak:
Tumis bahan yang dikisar dan serai hingga naik minyak masukkan ikan mayong yang telah dibersihkan dgn air asam/air beras,
masukkan daun kesum dan air asam jawa, biarkan mendidih dan kuah agak pekat sedikit
dan akhir sekali masukkan bendi dan tomato
jangan lupa garam...nanti tak rasa ape2
amboi..sdpnye nampak..dulu2 salu mkn asam pedas ikan mayong ni mak / nenek yang msk..skrg suami tak pandai mkn,tak dpt nak merase..huhuh
ReplyDeletex pe nanti ade masa kak ina masakkan bawa gi office kite makan same2
ReplyDeletelecurlah tgk sambal gesek kak lang tu(belacan)...kalau boleh nak terbang gi jb makan sama2.
ReplyDeleteAdelaide sa
makan kt pangkin depan umah dgn bunyi air terjun mcm makan kt tepi panchor kt kg gitu...
ReplyDelete