Monday, April 12, 2010

Ayam Kg. Masak Kari Kering

Kari ayam ini kegemaran suamiku. Tak perlu letak santan dan yang penting sedap.

Bahan-bahan:
Ayam kg.
bawang besar (dipotong dadu)
tomato (dipotong dadu)
bawang kecil (kisar)
bawang putih (kisar)
halia (kisar)
lada kering (kisar)
rempah kari
rempah tumis
daun kari
serai
garam/serbuk perasa

Cara membuat:
Tumis bahan yang didadu, daun kari, serai dan rempah tumis hingga naik bau
masukkan bahan yang dikisar, masak hingga naik minyak kemudian masukkan rempah kari gaulkan 2-3 minit dan masukkan ayam dan air mengikut paras ayam
biarkan sehingga kuahnya menjadi pekat
dan boleh dihidang

Selamat mencuba!!!

1 comment:

  1. alangkah bertuah nya "si suami" yg mendapat isteri pandai memasak...semoga rumah tangga sentiasa di rahmati Allah S.W.T...ameen

    Adelaide SA

    ReplyDelete