Sunday, April 4, 2010

Satu hari di Hari Sabtu


Hari Sabtu merupakan hari yang paling sibuk, sebabnye hari nielah nak kemas rumah (depan belakang, atas bawah, kiri kanan dan kadang2 tak terbuat sebab kepenatan), basuh kain(kalau boleh semua jenis kain nak dibasuh), pergi pasar nak beli bahan basah untuk seminggu. Bila nampak semua nak beli, lebih2 lagi bila nampak sayur2 kampung segar. Tapi memikirkan tak tahan lama, jadi belilah sayur untuk stok sehari dua aje...nak memasak (macam2 menu dalam kepala tapi akhirnya nielah yang dimasaknye.......


Sup Tulang Serangka warisan Ibu

bahan-bahan:

Tulang Serangka Lembu
Bawang merah (kecil & besar)
Bawang putih
Halia
Jintan manis
Ketumbar
Lada hitam
Kentang (untuk memekatkan sop)
Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan

cara membuat:
Semua bahan yang dikisar dan juga kentang direbus sekali dengan tulang biarkan sehingga empuk (lagi lama lagi sedap sebab semua bahan telah sebati) kalau nak sedap lagi makan dengan sambal kicap




Sambal Petai Ikan Bilis Tamban (ikan bilis hitam)

Bahan-bahan:

Petai dibuang kulit
Cili api kampung
ikan bilis tamban
bawang merah
bawang putih

Cara Membuat:
Semua bahan dikisar /tumbuk kecuali petai dan ikan bilis
goreng ikan bilis(asingkan)
tumiskan semua bahan yang dikisar sehingga naik minyak barulah masukkan petai dan ikan bilis yang telah digoreng tadi.

Resipi yang mudah untuk dibuat.
jumlah bahan ikut sedap rasa (masak mak2 main campak2 aje)

Selamat mencuba semoga berjaya





No comments:

Post a Comment